17 KASIM “DÜNYA PREMATÜRE GÜNÜ”

Otuz yedinci gebelik haftasını tamamlamadan dünyaya gelen bebekler prematüre olarak tanımlanır ve dünyada yaklaşık her on bebekten biri prematüre olarak doğmaktadır. Dünyada ve ülkemizde bebek ölümlerinin en sık nedenini oluşturan prematürelik ile ilgili sorunlara dikkat çekmek ve farkındalığı sürdürmek amacıyla, her yıl 17 Kasım “Dünya Prematüre Günü” olarak kutlanmaktadır. Mor rengin farkındalığında çeşitli etkinlikler düzenlenmekte ve bu konuda toplumsal bilinç oluşturulmaya çalışılmaktadır.

Mor renk birçok anlamı yanında, hassasiyet ve istisnai durumun rengidir ki prematüre bebekler için çok uygun bir simgedir. Onlar hassastır, çok kolay incinebilirler ve istisnai bir bakım gerektirirler.

Prematürelik bir hastalık değildir, ancak prematüreler uygun kalitede bakım alamazlarsa birçok hastalıkla yaşamak zorunda kalırlar. O nedenle prematüre doğumların mutlaka kaliteli bakım verebilen yenidoğan yoğun bakım ünitelerine sahip hastanelerde gerçekleşmesi ve yenidoğancıların bakımında olması gereklidir.